You are here

Kutija za čaj - transfer tehnika

Do sada smo napravili kutiju za vino i držač za recepte.
Pošto smo čuli glasine da se filter kesice za čaj osećaju ugroženim, odlučili smo napraviti kutiju za njih koristeći uzbudljivu transfer tehniku.

Transfer tehnika nam omogućava da željene motive, pa čak i slike, sa običnog papira prenesemo na razne podloge. Pre stampanja motiv obavezno obrnuti.
Postoje transfer gelovi koji su isključivo namenjeni ovoj tehnici, ali se isti efekat može postići i sa drugim sredstvima. Mi smo koristili Pentart providnu gel pastu, koja se odlično pokazala i napravili smo lepu kutiju za čaj.

 
Potreban materijal:
 

- drvena kutija sa pregradama

- drvena pločica
- crno-beli motiv za transfer
- Pentart gel pasta (providna)
- akrilne boje (svetlo plava i boja vanile)
- salveta
- lepak za salvete
- mat lak
- četkica

Kao i do sada, prvi korak je bojenje kutije osnovnom akrilnom bojom koja odgovara boji podloge salvete. Kada se podloga osuši, na poklopac kutije zaliepite salvetu sa sitnim motivima lepkom uz pomoć četkice.
Na donji deo kutije nanesite svetlo plavu akrilnu boju, ostavite da se potpuno osuši i nakon toga grubom suvom četkicom mestimično nanesite boju vanile, obratite pažnju da na četkici imate samo malo boje toliko da tek ostavlja trag a da ne prekriva. Time dobijate starinski izgled bez šmirglanja.

Pločicu ofarbajte akrilnom bojom i nakon sušenja namažite gel pastu na lice slike(štampu) koju želite da prenesete i takođe na drvenu podlogu pločice. Licem prema dole prilepite sliku i dobro natapkajte da ne ostanu zarobljeni mehurići vazduha.

Nakon 1-2 sata sušenja, natopiti papir vodom kako bi mogli vlažnom krpom ili prstima oguliti papir. Iza papira ostaće samo štampa.

Nakon toga, ako želite stakleni efekat, nanesite debeo sloj(2-3mm) gel paste sa špaklom. Najbolje je koristiti špaklu kojom iz jednog poteza možete naneti ceo sloj, kako se ne bi videle linije.
Kada se gel pasta osuši, dobićete efekat, kao da je motiv u staklu. Ne šmirglajte dodatno površinu, jer će tako postati mutna.
Kada je pločica potpuno suva, nalepite na kutiju.
Ostaje Vam samo da prelakirate kutiju.